Skip to content
  • Strona główna
  • Artykuły
  • O nas
  • Kontakt

Calendar

maj 2025
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« kw.    

Archives

  • kwiecień 2025
  • marzec 2025
  • luty 2025
  • styczeń 2025
  • grudzień 2024
  • listopad 2024
  • styczeń 2023
  • październik 2022
  • sierpień 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • październik 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • październik 2020
  • sierpień 2020
  • czerwiec 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • styczeń 2020
  • listopad 2019
  • październik 2019
  • sierpień 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • kwiecień 2019
  • marzec 2019

Categories

  • Encyklopedia wiedzy o BCAA
Vademecum wiedzy na temat BCAA
  • Strona główna
  • Artykuły
  • O nas
  • Kontakt
Encyklopedia wiedzy o BCAA

Aminokwasy BCAA charakterystyka

Redaktor gornicy.com.pl - 26 kwietnia 2019

Charakterystyczną cechą aminokwasów BCAA, wyróżniającą je z grona pozostałych aminokwasów, jest występowanie w ich strukturze chemicznej rozgałęzionych łańcuchów. Do grona aminokwasów BCAA zaliczane są leucyna, izoleucyna oraz walina. Są to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować. BCAA składają się na ok. 25-35% masy mięśniowej. Aminokwasy te charakteryzują się bardzo silnymi właściwościami anabolicznymi. Biorą udział w stymulacji produkcji dwóch bardzo ważnych hormonów – insuliny oraz somatotropiny (czyli hormonu wzrostu).
Aminokwasy BCAA są wykorzystywane przez organizm bezpośrednio w mięśniach i z tego powodu odgrywają tak ważną rolę dla osób uprawiających sport. Za najważniejszy aminokwas tej grupy uważa się leucynę. Jej rola polega na aktywowaniu budowy tkanki mięśniowej. W przypadku wysokiego stężenia leucyny w komórkach, organizm dostaje sygnał, że ilość białek jest wystarczająca do wzrostu masy mięśniowej. Dodatkowo leucyna działa wspomagająco w procesie regeneracji mięśni. Z kolei izoleucyna stanowi jest składnikiem białek mięśniowych i częściowo odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Z kolei walina bierze udział procesie regeneracji tkanek, uczestniczy w zachowaniu równowagi azotowej, a także wykazuje działanie pobudzające.

You may also like

Jakie różnice między BCAA w proszku i kapsułkach?

BCAA w suplementacji przedtreningowej – jakie korzyści daje ich stosowanie?

Czy BCAA pomagają w leczeniu przewlekłego zmęczenia?

Redaktor gornicy.com.pl

Portal współpracuje z:

sfd.pl
sklep.sfd.pl
allnutrition.pl

Kalendarz

maj 2025
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« kw.    

Wyszukiwarka portalu

Archiwum portalu

  • kwiecień 2025
  • marzec 2025
  • luty 2025
  • styczeń 2025
  • grudzień 2024
  • listopad 2024
  • styczeń 2023
  • październik 2022
  • sierpień 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • październik 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • październik 2020
  • sierpień 2020
  • czerwiec 2020
  • kwiecień 2020
  • marzec 2020
  • luty 2020
  • styczeń 2020
  • listopad 2019
  • październik 2019
  • sierpień 2019
  • lipiec 2019
  • czerwiec 2019
  • maj 2019
  • kwiecień 2019
  • marzec 2019

Copyright Vademecum wiedzy na temat BCAA 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress