Aminokwasy BCAA charakterystyka
- 251 Views
- Redaktor gornicy.com.pl
- 26 kwietnia 2019
- Encyklopedia wiedzy o BCAA
Charakterystyczną cechą aminokwasów BCAA, wyróżniającą je z grona pozostałych aminokwasów, jest występowanie w ich strukturze chemicznej rozgałęzionych łańcuchów. Do grona aminokwasów BCAA zaliczane są leucyna, izoleucyna oraz walina. Są to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować. BCAA składają się na ok. 25-35% masy mięśniowej. Aminokwasy te charakteryzują się bardzo silnymi właściwościami anabolicznymi. Biorą udział w stymulacji produkcji dwóch bardzo ważnych hormonów – insuliny oraz somatotropiny (czyli hormonu wzrostu).
Aminokwasy BCAA są wykorzystywane przez organizm bezpośrednio w mięśniach i z tego powodu odgrywają tak ważną rolę dla osób uprawiających sport. Za najważniejszy aminokwas tej grupy uważa się leucynę. Jej rola polega na aktywowaniu budowy tkanki mięśniowej. W przypadku wysokiego stężenia leucyny w komórkach, organizm dostaje sygnał, że ilość białek jest wystarczająca do wzrostu masy mięśniowej. Dodatkowo leucyna działa wspomagająco w procesie regeneracji mięśni. Z kolei izoleucyna stanowi jest składnikiem białek mięśniowych i częściowo odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Z kolei walina bierze udział procesie regeneracji tkanek, uczestniczy w zachowaniu równowagi azotowej, a także wykazuje działanie pobudzające.

- 21 lutego 2021
Aminokwasy BCAA – czym są?
- 10 stycznia 2021
Izolat białka serwatkowego
- 9 października 2020
Czym są kaptury ?
- 7 sierpnia 2020
Aminokwasy BCAA – czym są?
Izolat białka serwatkowego
Czym są kaptury ?
Suplement BCAA po co stosować ?
Tauryna przedtreningowa
Jak działają ogórki ?
Białko serwetkowe do treningu
Ćwiczenia na większy wzrost